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Introduction 

 
1. The General Teaching Council for Wales is the statutory, self-regulating 

professional body for teachers in Wales. It seeks to raise the status of 
teaching by maintaining and promoting the highest standards of professional 
practice and conduct in the interests of teachers, pupils and the general 
public. 

 
2. The Council aims to provide an independent, representative and authoritative 

voice for the teaching profession in Wales and seeks to provide robust advice 
to the Welsh Assembly Government and other organisations on teaching 
issues. 

 
3. The Council welcomes the opportunity to respond to this consultation. In 

doing so, it will restrict its comments to matters within its remit. 
 
 

Question 1: Do you agree with the proposals for refining the definition of 
vulnerable adults (paragraph 2.5 – 2.7)? If not, please explain why. Not 
applicable 
 
Not within the Council’s remit. 
 
Question 2: Are you content with our proposed understanding of 
frequency? (paragraphs 3.4 – 3.6). No  
 
The Council is clear that teaching is a regulated activity and is of the 
understanding that all persons undertaking the “specified work” of a teacher in a 
maintained or independent school will need to be members of the new scheme. 
 
However, the Council finds the statement in paragraphs 3.3 and 3.6 unclear, 
namely: 
 
Paragraph 3.3 – “It is important to note that for an activity to be considered as 
regulated activity, alongside the satisfaction of criteria relating to the activity and / 
or establishment where it takes place, it must be carried out by the same person 
frequently or satisfy the ‘period condition’ that is intensity” 
 
Paragraph 3.6 -  “The policy position is that frequently should be clarified through 
guidance as meaning once a month or more often”.  
 
Some teachers, such as those who have retired will undertake supply teaching 
work less frequently than once a month.  
 
The Council would ask for clarification that all teachers working in a maintained or 
independent school will need to be members of the scheme regardless of the 
number of days they teach. 
 
Question 3: Are there situations other than those described in paragraphs 
3.8 – 3.12 where children are ‘merely incidental’ to the provision of regulated 
activity to adults? No 



 
The Council is satisfied that paragraph 3.8 adequately clarifies the position in 
respect of registered teachers. The Council will not comment on other possible 
situations outside of its remit. 
 
Question 4: Do you agree with our proposals to include those forms of 
transport specified in paragraph 3.24 and 3.25 as regulated activity? Do you 
have any further comments on these proposals? Yes 
 
The Council supports the proposals made. 
 
Question 5: Do you agree that Children’s Centres should be classed as 
establishments under the SVG legislation in the same way as schools? Are 
there any other settings that should be covered? (paragraphs 3.26 – 3.34). 
Not applicable 
 
Not within the Council’s remit. 
 
Question 6: Do you agree that endorsing organisations should be able to 
check ISA status of the groups specified in paragraphs 4.2 – 4.11? Yes 
 
The Council welcomes this proposal.  
 
As a regulatory body for teachers, the Council currently needs to ensure that all 
registered teachers who are employed in schools are not barred (by the Secretary 
of State) from working with children. As such, the Council has arrangements with 
DCSF which enables it to check List 99. 
 
Furthermore, the Council has suitability for registration criteria which involves 
requesting an enhanced disclosure from the CRB for the applicant. 
 
The proposals set out in paragraphs 4.2 – 4.11 will enable the Council to continue 
to discharge these functions appropriately. 
 
Question 7: Do you agree that adoption agencies should be able to check 
ISA status on the groups set out in paragraph 4.12 – 4.17? Do you have any 
other comments on these proposals? Not applicable 
 
Not within the Council’s remit. 
 
Question 8: Do you agree that it should be possible to check ISA status on 
the groups set out in paragraph 4.18 – 4.21? Not applicable 
 
Not within the Council’s remit. 
 
Question 9: Are you content with our proposals relating to ContactPoint in 
paragraph 4.25? Do you have any other comments? Not applicable 
 
Not within the Council’s remit. 
 
Question 10: Do you agree that employers should be required to obtain an 
Enhanced Disclosure before employing a barred individual in controlled 
activity? (paragraphs 5.7 – 5.8) Not applicable 
 
 



The Council understands that the regulation making powers that underpin the 
policy on controlled activity in relation to Wales is devolved to the Welsh Assembly 
Government. Accordingly, the proposals in paragraphs 5.1 to 5.11 apply to 
England only. 
 
Question 11: Are there good reasons for employers in controlled activity to 
also have access to Enhanced Disclosures for individuals who are not 
barred and who are ISA registered? (paragraphs 5.4 – 5.6) If so, for what 
purpose would information provided on the Disclosure be used? Not 
applicable 
 
As question 10. 
 
Question 12a: Do you agree that employers, before employing a barred 
individual in controlled activity, should be required to conduct, make a 
record of and retain a copy of a risk assessment? (paragraph 5.9). Not 
applicable 
 
As question 10. 
 
Question 12b: Do you agree that employers, before employing a barred 
individual in controlled activity, should be required to ensure the person will 
be appropriately supervised? (paragraph 5.10). Not applicable 
 
As question 10. 
 
Question 12c: Should the employer be required to record these supervision 
arrangements in the risk assessment? (paragraph 5.10). Not applicable 
 
As question 10. 
 
Question 13: Do you agree that the employer should be required by 
regulations to obtain Enhanced Disclosures and repeat the risk assessment 
at set intervals? If so, how frequently should it be repeated? (paragraph 
5.13). Not applicable 
 
As question 10. 
 
Question 14: Do you agree with our proposed phasing principles? Are their 
particular issues for certain sectors? (paragraphs 7.1 – 7.4) Yes 
 
The Council accepts that a phasing strategy is necessary given that around 11 
million people will eventually be registered under the new scheme. The Council 
would highlight the delays and teething problems experienced during the 
implementation of the Criminal Records Bureau as illustration of the need to set a 
realistic implementation timetable. 
 
However, the Council wishes to draw attention to the following specific issue. 
 
Under the phasing principles proposed, it will take a number of years for all 
teachers in Wales to be registered under the new scheme. 

 
Until all teachers are registered and the Council is able to notify the ISA that it has 
an interest in a person’s status, the Council will need to rely on the ISA identifying 
that a person is / might be a GTCW registered teacher from relevant case 



information. The Council is concerned that this interim process is not foolproof and 
there will be potential for the Council not to be notified of the barring of a teacher. 

 
In this regard, the Council currently has an arrangement where the DCSF 
Safeguarding Children’s Unit has access to the GTCW Register of Qualified 
teachers to check whether a teacher is GTCW registered. However, the Council 
appreciates that any similar arrangement with the ISA would have Data Protection 
implications. 

 
Question 15: Do you agree with the proposals regarding the checking 
arrangements for personnel suppliers including educational 
establishments? If not, why? (paragraph 9.2 – 9.13) No 
 
The Council wishes to raise the following points in respect of proposals set out in 
paragraphs 9.2 to 9.13. 
 
(a) In the Council’s experience, there is sometimes confusion as to who a 

teacher’s employer is, namely a Local Education Authority (LEA), a school 
governing body or a private supply agency.  

 
Furthermore, there is also ambiguity as to whose responsibility it is to make 
certain pre-employment checks, such as checking that a teacher is GTCW 
registered. This is despite the fact that an employer is breaking the law by 
employing a GTCW unregistered teacher in certain circumstances. This 
confusion tends to be exacerbated when teachers are supplied through private 
supply agencies. 
 
In this regard, the Council considers that it is essential that LEAs, schools and 
private supply agencies are clear as to their duties in respect of the new 
scheme, through the issue of guidance material. 
 

(b) The Council welcomes the proposal under paragraph 9.12 that initial teacher 
education and training institutions (ITET) will need to check that a trainee 
teacher is ISA registered and register an interest in such a person with the ISA 
before he / she embarks on practical teaching practice in a school.  

 
However, the Council raises concerns regarding the consultation proposal in 
paragraph 9.13 which states that “where an Enhanced Disclosure has been 
carried out by an education institute as part of ITT a school which goes on to 
employ that teacher will not be required to obtain an additional Enhanced 
Disclosure in addition to checking the teacher is ISA registered and registering 
their own interest in the Individual”. 
 
All newly qualified teachers who wish to work in maintained schools in Wales 
need to register with the Council. In registering a teacher, the Council seeks 
an Enhanced Disclosure from the CRB. This takes place after such a person 
completes his / her teacher training and is awarded Qualified teacher Status.  
 
During the process, the Council has experienced a number of instances where 
criminal offences come to light, which have been committed during teacher 
training and which the ITET institution has no knowledge of. 
 
If the consultation proposal is implemented, there will be instances where the 
first a employer (LEA and school) knows about a criminal offence committed 



during teacher training is when GTCW informs them as part of its suitability for 
GTCW registration investigation. 

 
Question 16: Do you agree with our proposals to retain existing statutory 
requirements for Enhanced Disclosures and not add any further 
requirements as part of the ISA scheme (paragraphs 9.25 – 9.30) Yes 
 
The Council supports this proposal. However, the Council would ask that greater 
reference is made to the role of professional regulators such as GTCW in this 
regard. Namely, most regulators have in place suitability for registration criteria 
which involve an Enhanced Disclosure check which is separate to that made by 
employers. 
 
Question 17: Should anything be added to this understanding of harm? 
(paragraphs 10.3 – 10.15) No 
 
The Council finds the definition of harm set out in paragraphs 10.3 to 10.15 to be 
clear and does not propose any additions. 
 
Question 18: Do you agree that the lists at annex G will capture all the 
information that the ISA would require to make barring decisions? Yes 
 
The Council welcomes the fact that “Keepers of Registers” are clearly listed as 
organisations who will be required to provide information to the ISA in order for it 
to make specific barring decisions. The Council is in turn, content with information 
to be referred, as set out at Annex G. 
 
The Council would, however, wish to highlight the complexity in the current referral 
arrangements for police forces and employers in Wales in respect of cases 
involving a GTCW registered teacher in Wales. This complexity relates to the fact 
that DCSF undertakes certain activities on behalf of the Welsh Assembly 
Government in relation to such matters. Current arrangements are as follows: 
 

• The police - If a teacher commits a criminal offence, the relevant police 
force concerned will inform DCSF. If the matter does not involve the safety 
and welfare of children, the matter is passed to GTCW to investigate; 

 
• Employers (conduct) – If a registered teacher is dismissed on misconduct 

grounds or resigns in circumstances where they might have been 
dismissed, their employer is legally required to notify the Welsh Assembly 
Government. Where the reason involves the safety and welfare of children, 
DCSF, acting on behalf of the Assembly will investigate the matter. If the 
matter does not involve child welfare or safety, the DCSF refers the matter 
to GTCW to investigate. 

 
• Employers (competence) - If a registered teacher is dismissed on 

incompetence grounds or resigns in circumstances where they might have 
been dismissed, their employer must refer the matter to GTCW directly. 

 
The Council understands that these referral processes will be revised and 
streamlined on the introduction of the ISA. While the Council welcomes the 
greater clarity the changes will bring, it will be for employers and police forces to 
identify whether a matter is for the ISA or GTCW. In this regard, the Council 
considers it essential, the ISA clearly communicates the new referral 



arrangements and provides clarity to employers and police forces as to what 
matters will be for the ISA and what matters will be for professional regulators 
such as GTCW. 
 
Question 19a: At what stage in the ISA consideration do you believe 
employers should be notified? (paragraph 11.3) 
 
The Council concurs with paragraph 11.3 of the consultation document in that 
employers should be notified that the status of a person who they have a 
registered interest in has changed or they have left the scheme. 
 
However, the Council highlights that such a notification should also be given to 
professional regulators. 
 
The Council also proposes that both employers and professional regulators are 
informed when the ISA is “minded to bar” an individual. Given the seriousness of 
offences under the “minded to bar” category, the Council considers it appropriate 
to be notified of such cases. 
 
 
Question 19b: What information should the ISA pass to employers at this 
stage? (paragraph 11.3) 
 
The Council shall not comment specifically on what information employers might 
require.  
 
However, in respect of its own requirements as a regulator, officers of the Council 
are in discussions with DCSF / Home Office / DoH officials through the ISA 
Regulators Group and Sub Group. 
 
Other comments 
 
The Council will need to make a number of revisions to its own registration and 
professional standards processes / procedures on implementation of the SVG / 
ISA. Some of these changes will require amendments to legislation.  
 
On this basis, the Council wishes to emphasise that confirmation of when the new 
scheme will come into force is essential. 
 
 


